Fradrag er til gavn for os alle

Læserbrev af Kjeld Lehnshøj, regionsformand for HIF Danmark, sammenslutningen af håndværker- og industriforeninger i SMVdanmark, bragt i Sjællandske, onsdag den 6. september.

Håndværkerfradraget er truet. Det står klart, efter at regeringen nu meget overraskende har præsenteret os for et finanslovsudspil uden fradrag for håndværkerydelser. Det er meget uheldigt for virksomheder, private og for unge, der ønsker en læreplads i byggeriet.

For håndværkere har fradraget betydet, at de har fået kunder, som tidligere ville have fået løst opgaver sort. Det er især vigtigt for de små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne, hvor de økonomiske hjul kører langsommere end i større byer. Her så vi os inden håndværkerfradraget ofte slået af banen af tilbud fra ofte meget velorganiserede byggesjak, der arbejder sort.

Håndværkerfradraget gør kort sagt sorte håndværkertimer hvide.

For boligejere betyder fra draget, at mange har fået muligheden for at sætte boligen i stand eller endelig få drømmehaven. For de boligejere, der er optaget af klimavenlighed, har fradrag betydet, at det var billigere at opdatere sit hus, så det bruger mindre energi og belaster miljøet mindre.

For politikerne, som ønsker at udjævne ud de stadig større og meget bekymrende forskelle på mellem byer og landdistrikter, betyder fradraget, at den økonomiske aktivitet i distrikterne stiger med flere private job og flere lærepladser som en mærkbar gevinst for lokalområderne.

Ordning er guld værd
Men vigtigst af alt er ordningen guld værd i kampen mod sort arbejde. Det dokumenterer fx Håndværksrådets undersøgelser. Det vil med andre ord sige, at fradraget delvist finansierer sig selv ved at hente skattekroner, som ellers ville gå tabt som følge af sort arbejde.

I lande som Østrig, Sverige og Tyskland har de også forstået værdien af ordningen.

I de lande er ordningen ikke bare permanent, men fradraget gælder også beløb, der er to-tre gange større end her i Danmark. Man må håbe, at vores danske politikere, når de har tænkt sig lidt om, når frem til, at håndværkerfradraget ikke bare skal gøres permanent men også hæves til vore nabolandes niveau.

Kjeld Lehnshøj er desuden medlem af bestyrelsen for Håndværker- og Industriforeningen for Ringsted.