Erhvervsuddannelser: Hvad drømmer dit barn om at blive?

Vi kommer til at mangle mange tusind faglærte i fremtiden. Kampagnen Dit barns fremtid skal få flere til at få øjnene op for erhvervsuddannelserne.

Af Heidi Juul Petersen

Malou, hvad skal du være, når du bliver stor?
Det spørgsmål indleder kampagnefilmen fra Dit Barns fremtid. Men det også et spørgsmål mange forældre, løbende stiller deres børn op igennem deres opvækst, og det er ikke en erhvervsuddannelse, der står øverst på mors og fars ønskeliste.

”Desværre hersker der en hel del uddannelsessnobberi, når det kommer til valg af uddannelse, og det er en skam. Mange forældre sætter sig slet ikke ind i, hvad en erhvervsuddannelse er i dag, og hvilke muligheder man har som faglært. Erhvervsuddannelse favner i dag rigtig bredt og har mange forskellige uddannelsesretninger med gode fremtidsudsigter og gode muligheder for videreuddannelse,” siger Håndværksrådets administrerende direktør Ane Buch.

Se en af kampagnefilmene fra Dit barns fremtid her

Erhvervsuddannelser skal afmystificeres
For at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse er den regionale ungeenhed under Region H gået sammen med alle regioner og en række samarbejdspartnere, deriblandt Håndværksrådet, om at udvikle kampagnen Dit barns fremtid.

Kampagnen er målrettet forældrene og skal sikre, at erhvervsuddannelserne også bliver en del af samtalen, når vi taler uddannelse. Desværre er gymnasiet stadigvæk alt for ofte et automatisk valg for mange forældre, der mener, det er det bedste for deres børn.

”Vi håber, at kampagnen vil være med til at afmystificere, hvad en erhvervsuddannelse er, og få flere forældre til at søge mere viden om erhvervsuddannelserne.  Vi håber at få skabt en holdningsændring hos forældrene, så de også vælger uddannelse ud fra børnenes interesser og drømme”, siger Ane Buch.

5 råd til samtalen med dit barn
At vælge en ungdomsuddannelse vil være et af dit barns vigtigste valg. Det kan derfor kræve en hjælpende hånd fra dig som forældre at få indsnævret relevante muligheder.

For at kunne hjælpe med afdække, hvilken uddannelse der passer til dit barn, har kampagnen udarbejdet fem gode råd:

♦ Snak om interesser fremfor uddannelser
♦ Fortæl din historie
♦ Test og reflekter sammen
♦ Få mere viden – snak med eksperterne
♦ Besøg skolerne