AUB/ATP, som har skabt en del tvivl og vrede

SMVdanmark har lavet en AUB-beregner 

Vi har lavet en beregner, hvor virksomhederne kan udregne deres bidrag, men tallene er ikke så høje som frygtet. Hermed nogle eksempler på, hvor mange ansatte faglærte brancherne skal have, for at skulle have en hel lærling (1 elevpoint) eller betale 27.000 kr.


Eksempler på brancher:

 Smed i ’fremstillingsvirksomhed’ (branchekode 10-33): 50 fastansatte faglærte pr. elev (2 % af virksomhedens faglærte skal være lærlinge)

♦ Frisør i ’andre serviceydelser’ (branchekode 94-96): 28 fastansatte faglærte pr. elev (3,57 %)

♦ Anlægsgartner i ’administrative tjenesteydelser og hjælpetjenester’ (branchekode 77-82): 53 fastansatte faglærte pr. elev (1,89 %)

♦ Tømrer i  ’Bygge- og anlægsvirksomhed’ (branchekode 41-43): 36 fastansatte faglærte pr. elev (2,78 %)

♦ Maler i ’Bygge- og anlægsvirksomhed’ (branchekode 41-43): 30 fastansatte faglærte pr. elev (3,33 %)

I SMVdanmark mener vi, at det er fint at regeringen og arbejdsmarkedets parter (LO og DA, som vi ikke er en del af) har fokus på, at der skal skabes flere praktikpladser, da vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Op mod 85.000 faglærte mangler vi allerede i 2025 ifølge Danmarks Vækstråd.

For kompliceret og uambitiøs
Vi mener dog, at denne ordning er unødig kompliceret og derudover uambitiøs, da man kun kræver, at man tager en elev/lærling pr ca. 35 ansatte faglærte. De fleste af vores virksomheder har mindst en lærling pr. 10 faglærte og derfor har deres beregninger virket demotiverende. De får at vide, at de kun skal have én lærling når de faktisk har 5. De får ikke en ekstra bonus, da bonusser for at tage flere lærlinge kun gives til dem, der de sidste 3 år ikke har været gode til at tage lærlinge. Det hele er blevet alt for kompliceret til at kommunikere til virksomhederne.

Indfør en enkel ordning med bonusser til alle der tager lærlinge
SMVdanmark mener, at man skal indføre en enkel ordning med bonusser til alle der tager lærlinge. Det giver bedre læring med en gulerod fremfor en tvangsordning, men det er kun retfærdigt, at de der bruger arbejdskraften også er med til at betale for at de bliver uddannede.